Bästa kolhydrat kosttillskottet

Inledning

Vad är kolhydrater och vad är det bästa kolhydrat kosttillskottet? När man pratar om kolhydrater brukar man enklast förklara det som kroppens energikälla. Kolhydrater är något som finns i vår mat och är något alla människor behöver för att överleva, och då i primärt syfte att förse kroppen med energi. Kolhydrater är samlingsämnet för stärkelse, kolfiber och sockerarter och återfinns i alla möjliga livsmedel, allt ifrån läsk och saft till bröd, pasta och grönsaker. På en mer kemisk nivå är kolhydrater organiska föreningar som består av kol, väte och syreatomer.

Hur fungerar kolhydrater som kosttillskott? Kolhydrater finns absolut i form av kosttillskott och används i stor utsträckning av bland annat fitness entusiaster i behov av ett ökat intag av kolhydrater. Marknaden har en mängd av olika kolhydrat-kosttillskott och vi ska i detta inlägg förklara vad kolhydrater är och hur det fungerar samt ge våra bästa tips på kolhydrat kosttillskott.

Vilka ska ta kolhydrat kosttillskott?

Kolhydrat kosttillskott kan vara mycket användbart för de personer som har ett mycket högt energibehov samt de som håller på med intensiv fysisk aktivitet. Idrottare och särskilt de som håller på med uthållighetssporter som exempelvis, maraton, cykling och simning kan dra fördel av kolhydrat kosttillskott för att öka sina energinivåer och även förbättra sin prestation. Träningsentusiaster som ägnar sig åt regelbunden intensiv träning kan också ta kolhydrat kosttillskott för upprätthålla energinivåer och förebygga utmattning. Även de personer som har behov av högt energibehov samt de som har svårt att äta fasta livsmedel på grund av matsmältningsproblem kan dra nytta av kosttillskottet.

När ska man ta kolhydrat kosttillskott?

När man väljer att ta sitt kolhydrat kosttillskott beror helt på vilka mål du har med din träning, aktivitetsnivå och vilken typ av träning du håller på med. Att ta kosttillskottet 30 minuter – 2 timmar innan du tränar är bra om vill toppa dina glykogenlager för att få energi till den kommande träningen. Om du ägnar dig åt långvarig träning som pågår i minst två timmar kan det även vara bra att ta kosttillskottet under träningen för att på så sätt få mer energi och orka hålla igång hela träningspasset. Kolhydrat kosttillskott är också väldigt vanligt att ta 30 minuter – 2 timmar efter din träning för att fylla på glykogenlagren samt att främja kroppens muskelåterhämtning. Väljer du att ta kolhydrat kosttillskott efter ditt träningspass kan du även kombinera det med protein för att få optimal muskelåterhämtning. Något som är viktigt att ha i åtanke är att dessa kosttillskott ska fungera som ett komplement till din vanliga balanserade kost.

Fördelar

 1. Energi boost: Kolhydrater är en av de mest viktiga och föredragna energikälla kroppen har. Vid träning, speciellt högintensiv träning, eller aktiviteter som kräver hög uthållighet blir dina glykogenlager uttömda. Kolhydrattillskott är då perfekt för att fylla på dessa glykogenlager och är en perfekt energikälla som kommer hjälpa dig att återupphålla din prestation.
 2. Förbättrad uthållighet: Vid långvarig träning som kräver mycket uthållighet som löpning eller cykling kan kolhydrat kosttillskott fördröja känslan av trötthet och utmattning. Tillskottet hjälper till att upprätthålla blodsockernivåerna vilket gör att du orkar mer under längre tid.
 3. Förbättrad återhämtning: Förutom att kolhydratkosttillskott är bra under träning är det även bra efter träning. Kosttillskottet hjälper till med glykogenpåfyllning och muskelåterhämtning genom att stimulera insulinfrisättning, vilket främjar näringsupptaget av muskelceller.

Nackdelar

 1. Peak och krasch i energinivå: Vissa kolhydrat kosttillskott som absorberas snabbt av kroppen kan orsaka en topp i blodsockernivån som sedan följs av en krasch, då man kan känna sig trött och hungrig.
 2. Kaloriintag: Kolhydrat kosttillskott är kaloritäta och överdriven konsumtion utan motsvarande ökning av fysisk aktivitet kan leda till viktökning. Det är avgörande att balansera kolhydratintaget med energiförbrukningen för att undvika onödigt kaloriöverskott.

Slutsatesen är att det är väldigt viktigt att du är medveten om de följder som kan uppstå efter att du tagit kosttillskottet. Det är även viktigt att du kollar exakt vad det är för kosttillskott du ska köpa samt rådfråga din läkare om det är några problem med den medicin du tar.

Bästa kolhydratkosttillskottet? Vilken rekommenderar vi?

Vi tänker välja ut 3 stycken olika kosttillskott som vi tycker är bäst.

Carbo Engine, 1kg Green

Carbo engine är ett kosttillskott från det kända märket Swedish supplements och är en grym produkt för sig som vill höja din energinivå. Detta kosttillskott går att ta både innan och efter ditt träningspass för maximerad effekt. Produkten kommer i pulverform vilket gör att du enkelt kan göra en sportdryck av kosttillskottet och den rekommenderande dagliga dosen är 2 doseringar per dag.

 • Består av den unika kolhydratsblandningen CelluCarb™
 • Fungerar både som sportdryck och som kolhydratsladdning
 • Fyller på kroppens glykogennivåer
 • Snäll mot magen
 • Absorberas av kroppen i olika hastighet för en jämn energitillförsel
 • Kan tas både före och efter träning

Nitro Carbs, 900 g

Detta är en högpresterande kolhydrats-laddningsmix som består av flertalet lättupptagliga kolhydratskällor. Produkten kommer från Delta nutrition och innehåller både maltodextrin och HBCD. Kosttillskottet kommer i smaklös pulverform och de rekommenderade proportionerna är 35 g pulver till 250 ml vatten.

 • Naturellt smakande kolhydratpulver
 • Snabb energi till musklerna och hjärnan
 • Hjälper dig med återhämtningen
 • Innehåller magnesium
 • Blandas lätt i valfri dryck

Fast Carbs, 1400 g

Detta kolhydrat kosttillskottet från märket Fairing är den perfekta produkten för dig som vill ha en högpresterande produkt till ett bra pris. Kosttillskottet innehåller maltodextrin vilket är en kolhydrat som har väldigt snabbt upptag. De stora molekylerna tillåter dig också att ha en hög koncentration av pulvret i relation till vatten utan att det medför några besvär. Detta kosttillskott är väldigt användbart att ta både innan och efter träningen.

Slutsats

Nu har vi visat våra egna och marknadens 3 favoriter. Alla dessa kolhydrat kosttillskott produkter har många bra egenskaper och fördelar och är perfekta för dig som vill öka din energinivå och prestation. Det kan vara svårt att välja vad för kolhydrat kosttillskott man ska köpa och vi hoppas att vi har gett dig tips och vägledning vid ditt köp. Gymgrossisten säljer även alla dessa produkter. Om du har några frågor så är det bara att kontakta oss!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen