D-vitamin och prestationsförmåga

Inledning

Vad är D-vitamin och hur påverkar det prestationsförmågan? Vitaminer är livsviktigt för att våra kroppar ska fungera och det är något som vi får i oss dagligen, vitaminer kan vi få i oss från alla möjliga källor, från den mat vi äter till det solljus vi exponeras för. I den här artikeln kommer vi fokusera på D-vitamin vilket är en mycket viktig vitamin som är livsviktig och spelar en betydande roll när det kommer till att hålla kroppens funktioner igång. D-vitamin är speciellt på det sätt att det är ett vitamin som är fettlösligt och att det syntetiseras av kroppen när man kommer i kontakt med solljus. Förutom att D-vitamin är livsviktigt för att vi människor ska klara oss så har man även insett att den har positiva effekter på träning och fysisk prestation.

Varför är D-vitamin bra?

D-vitamin har många positiva effekter för vår hälsa, till att börja med så är den bra för vår muskel- och skeletthälsa. Det D-vitaminet gör är att den påverkar kroppens reglering av kalcium- och fosforabsorption vilket är positivt för benmineralisering och styrka. Att få i sig tillräckliga mängder D-vitamin kan förebygga att man utsätts för sjukdomar som osteomalaci (uppmjukning av ben) och osteoporos (minskad bentäthet), D-vitaminet gör helt enkelt skelettet starkare och mer motståndskraftigt.

Förutom att D-vitamin är bra för hälsan och förebygger vissa sjukdomar så har det även positiva effekter på ens träning och är även prestationshöjande.

Muskelfunktion: Vitamin D-receptorer finns i muskelvävnader, och näringsämnet är involverat i muskelcelltillväxt, reparation och funktion. D-vitamin bidrar därför till förbättrad muskelstyrka, koordination och övergripande prestation.

Energiproduktion: Vitamin D är involverat i regleringen av cellulär energiproduktion. Det hjälper till att optimera effektiviteten hos mitokondrierna, cellernas kraftverk, genom att underlätta syntesen av adenosintrifosfat (ATP). På så sätt kan tillräckliga D-vitaminnivåer stödja uthållighet och minska trötthet under träning.

Immunsystemstöd: Intensiv träning kan tillfälligt dämpa immunförsvaret, vilket ökar risken för infektioner och sjukdomar. Vitamin D spelar en avgörande roll för att modulera immunsvaret och bibehålla immunförsvaret. Det hjälper till att minska inflammation och stöder immuncellsaktivitet, vilket potentiellt minskar sannolikheten för träningsinducerad immunsuppression, vilket innebär nedsatt immunförsvar.

Benhälsa: Regelbunden träning lägger stress på skelettsystemet, stimulerar benombyggnad och förstärkning. Vitamin D, som tidigare nämnts, är avgörande för optimal benhälsa. Det hjälper till med kalciumabsorption, främjar benmineralisering och hjälper till att förhindra stressfrakturer och andra träningsrelaterade benskador.

Återhämtning och skadeförebyggande: Vitamin D har associerats med förbättrad muskelåterhämtning efter träningsinducerad skada. Det stöder reparationen av muskelfibrer och minskar inflammation, vilket hjälper till med återhämtning efter träning. Dessutom kan bibehållande av tillräckliga D-vitaminnivåer bidra till att minska risken för träningsrelaterade skador, såsom muskelbristningar eller stukningar.

Det är viktigt att notera att även om D-vitamin spelar en roll i träning och fysisk prestation, är det bara en av flera faktorer som påverkar den atletiska förmågan. Andra faktorer som övergripande näring, träningsschema och individuell genetik bidrar också väsentligt till en individs träningskapacitet och prestation.

Är D-vitamin bra för muskeltillväxt?

Vitamin D spelar en viktig roll för den allmänna hälsan och har olika funktioner i kroppen, inklusive stöd för benhälsa, immunfunktion och muskelfunktion. Även om det inte är en direkt främjare av muskeltillväxt, är det viktigt att ha tillräckliga nivåer av vitamin D för optimal muskelfunktion och återhämtning. Vitamin D hjälper till att ta upp kalcium från kosten, vilket är avgörande för muskelsammandragningar. Rätt muskelsammandragningar är nödvändiga för övningar och styrketräning, som stimulerar muskeltillväxt. D-vitaminbrist har också associerats med minskad muskelstyrka och prestationsförmåga. Genom att säkerställa tillräckliga D-vitaminnivåer kan du uppleva förbättrad muskelstyrka, vilket gör att du kan delta i mer intensiva träningspass och potentiellt främja muskeltillväxt. Vitamin D har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Regelbunden träning, särskilt intensiv träning, kan leda till muskelskador och inflammation. Att få i sig D-vitamin kan hjälpa till att minska inflammation och förbättra muskelåterhämtning, vilket möjliggör effektivare muskeltillväxt.

När ska man ta D-vitamin?

D-vitamin är ett kosttillskott som man bör ta i samband med en måltid. I och med att D-vitamin är ett fettlösligt vitamin så innebär det att det behöver fett för att kunna tas upp av kroppen, därför ska man ta D-vitamin antingen med maten eller med omega-3. Att ta D-vitamin på morgonen är mer fördelaktigt än på kvällen då det finns risk för att man stör sin sömnkvalitet och man kan få svårare att somna.

Vilket D-vitamin ska du välja?

Det kan vara svårt att veta vilket D-vitamin som du ska köpa. Marknaden erbjuder en rad olika alternativ som alla är olika. Vi ska därför nu hjälpa dig att ta fram 5 D-vitamin som både vi och marknaden tycker är mycket bra.

Vitamin D3, 90 caps

Denna D-vitamin produkt från märket Star Nutrition är en perfekt produkt för som vill ha ett grymt och högdotserande D-vitamin. Produkten är essentiell för förbättring av immunförsvaret, muskelfunktionen och skelett. Rekommenderad dosering är en kapsel per dag och varje förpackning innehåller 90 kapslar.

 • För ett starkt skelett och immunförsvar
 • Viktigt för muskelfunktionen
 • Vanligt bristvitamin i Sverige
 • 50 µg/2000 IU per kapsel (motsvarande 1000% av DRI)
 • Prisvärt och högkoncentrerat
 • 90 doseringar per förpackning

K2-D3 Vegan, 110 kapslar

Det här ett kosttillskott från märket vitaprana och är den perfekta produkten för dig som vill ha en högkvalitativ produkt som innehåller en kombination av vitamin D3 och vitamin K. Mycket bra för ens skelett och muskler och är bra för att upprätthålla en en bra och normal benstomme. Produkten är vegansk och kapslarna är små och lätta att svälja. Rekommenderad dos är en kapsel per dag och varje förpackning innehåller 110 kapslar.

 • Vitamin K2 + D3
 • Med VitaMK7® “VitaMK7® is a trademark of Gnosis S.p.A”
 • D3 från alger
 • Små lättsvalda kapslar
 • Vegansk
 • 110 doseringar per förpackning

Vitamin K2+D3, 60 caps

Detta vitaminkosttillskott från tillverkaren Swedish Supplements är ett produkt som innehåller både Vitamin K och D och är mycket högkvalitativ. Produkten är vegansk och dagligt intag av dessa kapslar är bra för upprätthållning av normal benstomme. Rekommenderad dosering är en kapsel per dag som bör tas i samband med måltid.

 • Vitamin K2+D3
 • För en normal benstomme
 • Veganska kapslar
 • 60 doseringar per förpackning

D3-vitamin 2000IE 360 kapslar

D3-vitamin 2000IE från märket Holsitic är en grym produkt som hjälper kroppen att tillverka den extremt viktiga D-vitaminen som är extra viktigt för oss som bor i norr och inte exponeras för så mycket solljus. Viktigt är att produkten inte för bli ett alternativ till en bra och varierad kost.

 • Bra för att bibehålla en normal benstomme
 • Bra för kroppens muskelfunktion
 • Hjälper kroppens upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor
 • Bidrar till normala kalciumnivåer i blodet

Vitamin D, 100 caps

Denna vitamin D produkten från tillverkaren Fairing är en högkoncentrad och högkvalitativ produkt och är perfekt för dig som är mån om att ta hand om din kropp och hälsa. Väldigt bra produkt för att bibehålla ett bra och hälsosamt intag av D-vitamin. Rekommenderad dosering är 1-2 kapslar per dag.

 • Högkoncentrerat vitamintillskott med 50 µg aktivt vitamin D3 per kapsel
 • Upprätthåller normala blodnivåer av kalcium
 • Bidrar till normal muskelfunktion
 • 50-100 doseringar per förpackning.

Slutsats

Nu har vi visat våra egna och marknadens 5 favoriter. Alla dessa D-vitamin produkter har många bra egenskaper och fördelar och är perfekta för dig som vill få ut maximalt ur din träning. Det kan vara svårt att välja vad för D-vitamin man ska köpa och vi hoppas att vi har gett dig tips och vägledning vid ditt köp. Gymgrossisten säljer även alla dessa produkter. Om du har några frågor så är det bara att kontakta oss!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen