Fördelarna med C-vitamin

Inledning

Vad är C-vitamin? Askorbinsyra, även kallat C-vitamin, är en syra och en antioxidant som kroppen behöver för att bygga upp brosk- och benvävnader i kroppen. Denna syra är organsik och framställs av glukos som finns i nästan alla djur och växter. En annan positiv effekt av tillräckligt intag av C-vitamin är att det hjälper kroppen att ta upp järn från maten. Vi kommer här skriva om fördelarna med C-vitamin, när och hur man äter det som kosttillskott samt rekommendera vilka C-vitamin kosttillskott vi tycker är bäst.

Varför är C-vitamin bra?

C-vitamin är bra för kroppen av en rad olika anledningar, här kommer några fördelar med C-vitaminen.

 • C-vitamin är en kraftig antioxidant vilket gör att den skyddar kroppens celler mot skador som kommer från reaktiva molekyler som kroppen själv bildar när man utsätts för dåliga saker som strålning, rökning men också föroreningar. C-vitamin neutraliserar de farliga ämnena vilket minskar risken för livsfarliga kroniska sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.
 • C-vitamin förbättrar kroppens immunförsvar då det ökar kroppens produktion av vita blodkroppar, detta gör att kroppen lättare kan bekämpa infektioner och sjukdomar.
 • C-vitamin behövs för att kroppen ska kunna bygga upp brosk- och benvävnader. C-vitamin hjälper kroppen att producera ett protein som heter kollagen, detta protein är viktigt för att kroppen ska kunna bygga upp hud, brosk blodkärl och ben. Det kommer även främja kroppens förmåga att läka sår och bibehålla hudens elasticitet.
 • C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn från maten man äter. Om du har en vegetarisk eller vegansk kost är det extra viktigt att ta C-vitamin som kosttillskott eftersom dessa koster oftast innehåller väldigt lite järn.
 • I stort sett är C-vitamin väldigt bra för kroppen då det hjälper att skydda kroppen mot kroniska sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar samtidigt som det hjälper kroppen att bygga upp brosk och hud.

Hur får man i sig C-vitamin via kosten?

Det går absolut att få i sig tillräckligt med C-vitamin med hjälp av en balanserad kost. C-vitamin finns naturligt i många frukter och grönsaker som exempelvis svarta vinbär, kiwi, broccoli och guava. Man hittar det även i citrusfrukter som citroner, grapefrukt och apelsiner. Även potatis och produkter som paprika, bladpersilja, pepparrot och torkade nyponfrön innehåller mycket C-vitamin. Nedan kommer ett recept på en juice som innehåller mycket C-vitamin och är perfekt för dig som vill öka intaget av C-vitaminer:

1 portion C-vitamin juice

2 st morötter, en halv citron, en apelsin och 5 gram färsk gurkmeja. Blanda samtliga ingredienser i en mixer och drick.

När ska man ta C-vitamin?

Det bästa för ens välmående är att få i sig C-vitamin varje dag genom sina tre måltider, det gör att du får ett jämnt intag av C-vitamin vilket bidrar till en bra balans i kroppen. Känner du att du är i behov mer C-vitamin då du inte får i dig tillräckligt varje dag är C-vitamin kosttillskott ett jättebra alternativ. C-vitamin finns att ta i både pulver och piller form och rekommendationen är att man ska ta kosttillskottet tillsammans med sina tre måltider varje dag. Personer med en strikt kost som inte innehåller mycket C-vitamin samt rökare och äldre personer är oftast i behov av mer C-vitamin, då är C-vitamin kosttillskott ett jättebra alternativ som vi absolut rekommenderar. Något som är viktigt att tänka på är att inte ta mer C-vitamin än vad som står på produktens förpackning eftersom ett överskott av C-vitamin kan leda till mag och tarm problem samt urinutslag.

Vilket C-vitamin ska du välja?

Det kan vara svårt att veta vilket C-vitamin som du ska köpa. Marknaden erbjuder en rad olika alternativ som alla är olika. Vi ska därför nu hjälpa dig att ta fram några C-vitamin produkter som både vi och marknaden tycker är mycket bra.

Vitamin C, 60 caps

Denna C-vitamin produkt från märket Star Nutrition är en perfekt produkt för som vill ha ett grymt och högdoserande C-vitamin. Produkten är essentiell för förbättring av kollagenuppbyggnad och immunförsvar. Rekommenderad dosering är en kapsel per dag och varje förpackning innehåller 60 kapslar.

 • pH-neutralt C-vitamin
 • 500 mg per kapsel
 • Bidrar till en normal kollagenuppbyggnad
 • Bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning
 • Lättdoserat kapselformat
 • Veganskt

C-vitamin Syraneutral 250 g

Det här ett kosttillskott från märket Holistic som erbjuder ett mycket bra C-vitamin kosttillskott som har ett Ph-värde som är över 7 vilket är bra eftersom personer som annars är känsliga mot den sura askorbinsyran kan använda den. En tesked av detta innehåller 4500 mg C-vitamin och den rekommenderade doseringen är 1/2-1 skopa vid behov.

Vitamin C, 120 caps

Detta vitaminkosttillskott från tillverkaren Delta nutrition är ett produkt som innehåller Vitamin C och är mycket högkvalitativ. Rekommenderad dosering är 2 kapslar per dag som bör tas i samband med måltid.

 • Hela 1 000 mg vitamin C per dos
 • Vitamin C kombinerat med acerola-pulver och nyponpulver
 • Vitamin C bidrar till immunförsvarets normala funktion
 • 60 dagars förbrukning

Synbiotic Blueberry/Lemon 90 caps

Grymt kosttillskott från tillverkaren Home life in balance som innehåller C-vitamin och många andra bra ämnen. 90 kapslar per förpackning och den dagliga rekommenderade doseringen är 2 tabletter per dag.

 • Goda tuggtabletter
 • Med vitaminer och mineraler
 • Med mjölksyrabakterier
 • Med enzymer och bockhornsklöver

Pure Vitamin C, 454 g

Denna vitamin C produkten från tillverkaren Mutant är en högkvalitativ produkt och är perfekt för dig som är mån om att ta hand om din kropp och hälsa. Väldigt bra produkt för att bibehålla ett bra och hälsosamt intag av C-vitamin. 412 doser per förpackning och det rekommenderade dagliga intaget är en 1/8 tesked två gånger per dag.

 • 100 % vitamin C i form av pulver
 • Fri från andra tillsatser och ingredienser
 • Räcker i otroliga 412 dagar

Slutsats

Nu har vi visat våra egna och marknadens 5 favoriter. Alla dessa C-vitamin produkter har många bra egenskaper och fördelar och är perfekta för dig som vill få i dig mer C-vitamin. Det kan vara svårt att välja vad för C-vitamin man ska köpa och vi hoppas att vi har gett dig tips och vägledning vid ditt köp. Gymgrossisten säljer även alla dessa produkter. Om du har några frågor så är det bara att kontakta oss!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen