Vad är EAA? – Komplett guide om EAA och effekterna

Inledning

EAA, eller essentiella aminosyror, är en grupp av nio stora aminosyror som kroppen inte kan producera på egen hand och därför måste tillföras genom diet eller kosttillskott. Dessa aminosyror anses vara ”essentiella” eftersom de behövs för att kroppen ska fungera optimalt.

Det är ett populärt kosttillskott som många som styrketränar tar. Det finns både i pulver och tablettform.

Om du undrar mer över aminosyror så kan du läsa vår kompletta guide om aminosyror här.

Vad är EAA?

Som sagt så är EAA en grupp av nio stora aminosyror som kroppen inte kan producera på egen hand och därför måste tillföras genom diet eller kosttillskott. Dessa aminosyror anses vara ”essentiella” eftersom de behövs för att kroppen ska fungera optimalt.

EAA är avgörande för en mängd viktiga biologiska funktioner i kroppen, inklusive celldelning, imunförsvar och proteinsyntes. I vävnader och organ så är proteinet byggstenarna, aminosyrorna är i sin tur byggstenarna i proteinet. När vi konsumerar EAA genom vår kost bryts de ner till individuella aminosyror i mag-tarmkanalen och absorberas sedan i blodomloppet. Där används de för att bygga nya proteiner och upprätthålla viktiga funktioner i kroppen.

Vilka ska ta EAA?

Människor som oftast drar nytta av EAA-tillskott inkluderar idrottare, kroppsbyggare och personer som ägnar sig åt ansträngande fysisk aktivitet. Målet för dessa grupper är att optimera muskeltillväxt, återhämtning och prestation. Att komplettera med EAA hjälper till att säkerställa att kroppen har tillräckligt med aminosyror för att bygga muskler och förhindra muskelnedbrytning efter träning.

Förutom träningsentusiaster kan personer som äter vegetarisk eller vegansk kost också dra nytta av EAA-tillskott, eftersom vissa växtbaserade proteinkällor kanske inte innehåller alla nio essentiella aminosyrorna i optimala proportioner. Äldre vuxna och personer som återhämtar sig från skada eller operation kan också dra nytta av att lägga till det i sin kost för att stödja läkning och återhämtning. Det är viktigt att notera att alla människor behöver dessa essentiella aminosyror för att bibehålla god hälsa och korrekt kroppsfunktion.

Fördelar med EAA

 1. Proteinsyntes och Muskeltillväxt: Det är avgörande för proteinsyntesen, den process genom vilken kroppen producerar nya proteiner. Protein är byggstenen i muskler, vävnader och organ. Genom att tillhandahålla adekvat EAA, särskilt grenade aminosyror (BCAA) såsom leucin, isoleucin och valin, optimeras muskeltillväxten och främjar den positiva kvävebalansen som behövs för muskeluppbyggnad.
 2. Muskelreparation och Återhämtning: EAA hjälper till att minska muskelskador och främjar snabbare återhämtning efter intensiv träning eller skada. Att komplettera det efter träning kan stimulera muskelproteinsyntesen och därigenom minska muskelnedbrytningen och främja återuppbyggnaden av skadade muskelfibrer.
 3. Förbättrar prestation och styrka: kosttillskott kan förbättra atletisk prestation genom att öka energinivåerna, minska trötthet och främja fokus och koncentration under träning. Det ökar också styrkan och uthålligheten, vilket är viktigt för idrottare och fysiskt aktiva.

Nackdelar med EAA

 1. Överskott och obalans: För stora mängder aminosyror, inklusive EAA, kan överbelasta kroppens metaboliska processer och orsaka obalanser i aminosyranivåerna. Det är viktigt att inte överskrida rekommenderade doser och att se till att intaget är balanserat med andra näringsämnen.
 2. Kan interagera med mediciner: Vissa aminosyror kan interagera med vissa mediciner, såsom blodtrycksmediciner eller antidepressiva medel. Det är viktigt att prata med din läkare eller apotekspersonal innan du börjar ta kosttillskott, särskilt om du tar andra mediciner.

Slutsatesen är att det är väldigt viktigt att du kollar exakt vad det är för kostillskott du ska köpa samt rådfråga din läkare om det är några problem med den medicin du tar.

Bästa EAA? Vilken EAA rekommenderar vi?

Vi tänker välja ut 3 stycken olika kosttillskott som vi tycker är bäst.

Supreme EAA, 250g

Supreme består av essentiella aminosyror. Protein är uppbyggt av totalt 20 aminosyror, och essentiella aminosyror är de nio aminosyror som kroppen inte kan producera själv. Essentiella aminosyror är de aminosyror som visats vara viktigast för att stimulera muskeluppbyggnad och påskynda återhämtning.

I Supreme får du 9 600 mg EAA per servering, ett perfekt tillskott till din träning. Supreme smakar underbart och blandar sig lätt i en shaker. 

 • 9 600 mg
 • Efter träning
 • Mellan måltider
 • Inget tillsatt socker
 • God och lättblandad

Core EAA Powder, 400 g

Core EAA Powder från Svenskt Kosttillskott innehåller 9 essentiella aminosyror av högsta kvalitet, vilka bidrar till att bibehålla din befintliga muskelmassa och stimulerar uppbyggnaden av ny muskelmassa. Core Powder är förstärkt med L-glycin som stimulerar utsöndringen av kväve, samt vitamin B6 som fungerar som en transportör av aminosyrorna samt deltar i proteinomsättningen. Aminosyror bidrar dessutom till muskeluppbyggnaden utan att innehålla vare sig fett eller kolhydrater.

 • Aminosyror med hög halt av L-leucin
 • Stimulerar muskeluppbyggnad
 • Drick innan träning
 • Påskyndar återhämtning

Amino Rush, 500 g

Amino Rush från Fairing är ett kosttillskott bestående av essentiella aminosyror berikat med extra L-arginin. Amino Rush passar bäst att användas i anslutning till träning och kommer i flera underbart goda smaker.

 • 16 500 mg aminosyror per två skopor
 • Extra arginin
 • Goda smaker
 • Perfekt före och efter träning

Amino Rush från Fairing är en EAA-produkt. Amino Rush innehåller massiva 16 500 mg aminosyror per två skopor vilket gör detta till ett tungt doserat aminosyratillskott som få andra produkter kommer i närheten av. Det är inte bara mängden aminosyror som är extraordinärt hög, även smakerna är riktigt goda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen