Vad är vitamin B12 och varför är det viktigt?

Vad är vitamin B12

Vitamin B12 eller kobalamin som det också heter är ett vattenlösligt vitamin som vi människor är beroende av. Vitaminer är extremt viktigt för att vi ska må bra och för att kroppen ska vara i balans. Vitamin B12 har en mycket viktig uppgift eftersom den ser till att kroppens organ samt nervsystem mår bra och är i balans. Förutom det är den också central för bildningen av röda blodkroppar. Vitamin B12 är ett vitamin som kroppen på egen hand inte kan producera, vilket gör att man är tvungen att ta upp det via naturligt livsmedel eller kosttillskott. Det innebär att både vegetarianer eller veganer riskerar att inte få i sig tillräckligt av vitaminet och kan vara i extra behov av vitamin B12 som kosttillskott.

Varför är Vitamin B12 bra?

Vitamin B12 har många hälsofördelar, exempelvis hjälper vitamin B12 kroppens produktion av röda blodkroppar. Att ha rikligt med röda blodkroppar är viktigt eftersom det är dem som transporterar syret i kroppen men också ansvarar för att ämnesomsättningen i kroppen celler fungerar vilket är avgörande för att ens hälsa och välmående. Vitamin B12 är inblandat i ämnesomsättningen av kolhydrater, fetter och proteiner vilket gör att det hjälper till att omvandla maten vi äter till energi som kroppen kan använda. Vitamin B12 samverkar med folsyra (vitamin B9) för att producera DNA och röda blodkroppar och ett tillräckligt intag sägs även vara bra för den mentala hälsan. Förutom det har även vitamin B12 hälsofördelar som att det bidrar till en ökad sömnkvalitet och stödjer energidepåerna.

Hur får man i sig vitamin B12 via kosten?

Vitamin B12 går absolut att få i sig via den vardagliga kosten, här nedan tipsar om livsmedel som innehåller mycket Vitamin B12.

Kött: I princip allt kött är rikt på vitamin B12, det inkluderar nötkött, kyckling, kalkon och lamm bland annat.

Fisk och skaldjur: Lax, sardiner, makrill, sill och tonfisk innehåller mycket vitamin B12. När det kommer till skaldjur är musslor, krabba men även räkor mycket bra.

Mejeriprodukter: Mejeriprodukter innehåller vitamin B12, särskilt om de är berikade. Bra produkter är ost, yoghurt och mjölk.

Ägg: Både gul och äggvita innehåller mycket av det viktiga vitaminet B12.

Eftersom de flesta av livsmedlen som innehåller vitamin B12 kan det vara svårt för vegetarianer och veganer att få i sig tillräckligt av vitaminet. Då kan det vara av vikt att överväga dessa alternativ:

Berikade växtbaserde livsmedel: Det finns en del växtbaserade livsmedel som är rikliga på vitamin B12. Exempelvis sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk och vegetariska köttsubstitut.

B12 kosttillskott: Får du inte i dig tillräckligt av det viktiga vitaminet B12 så kan du använda dig av kosttillskott. På marknaden finns det ett brett utbud av bra kosttillskott i form av tabletter, kapslar och tuggtabletter och vi ska även senare i artikeln tipsa dig om några av våra egna favoriter.

Vanliga symptom vid brist på vitamin B12

Anemi: Brist på B12 kan leda till anemi. Anemi är ett tillstånd där kroppen har färre röda blodkroppar än normalt eller inte tillräckligt med friska röda blodkroppar. Anemi kan leda till en rad olika konsekvenser som trötthet och svaghet samt att man även kan uppleva blekhet.

Neurologiska symtom: Vitamin B12 är central för att nervsystemet fungerar. Brist på vitaminet kan orsaka symtom som domningar och stickningar i händer och fötter, balansproblem, minnesproblem och svårigheter med koncentrationen.

Nedsatt kognitiv funktion: Personer med B12-brist kan uppleva nedsatt tankeförmåga, minnesproblem och svårigheter att tänka klart.

Muskelsvaghet: Brist på B12 kan påverka musklernas funktion och leda till muskelsvaghet eller ökad känslighet för muskelkramper.

Muntliga symtom: B12-brist kan orsaka muntliga symtom som sprucken munslemhinna, sår i munnen eller en brännande känsla i tungan.

Hudproblem: Vissa personer med B12-brist kan uppleva hudproblem som torrhet, blekhet eller gulsot (gulaktig färgning av huden och ögonvitor).

Förlust av aptit och viktminskning: Brist på B12 kan påverka aptiten och leda till oförklarlig viktminskning.

Känslomässiga symtom: B12-brist har kopplats till känslomässiga symtom som depression, ångest och irritabilitet.

När ska man ta vitamin B12?

Väljer man att ta vitamin B12 som kosttillskott kan det vara bra att veta när man ska det under dagen eftersom det annars kan leda till sömnsvårigheter bland annat. Vitamin B12 ska man ta på morgonen helst 30 minuter innan frukosten, detta eftersom man av kosttillskott får en energikick. Tar man kosttillskottet för sent in på kvällen kan det då göra att man får svårt att sova på grund av att man känner sig för pigg. Känner du dig osäker på när under dagen du ska ta det kan det vara bra att uppsöka en vårdgivare eller en näringsrådgivare för att besluta sig om en lämplig tidpunkt att ta kosttillskottet.

Vilket vitamin B12 ska du välja?

Det kan vara svårt att veta vilket vitamin B12 som du ska köpa. Marknaden erbjuder en rad olika alternativ som alla är olika. Vi ska därför nu hjälpa dig att ta fram några vitamin B12 produkter som både vi och marknaden tycker är mycket bra.

Vitamin B12, 90 caps

 • 100 μg vitamin B12
 • 100 % vegansk
 • Räcker i 90 dagar

Vitamin B12 180 Minitabletter

 • Minitabletter som är lätta att svälja 
 • Med 250 µg vitamin B12 per tablett 
 • Bidrar till att minska trötthet och utmattning 
 • Räcker i 180 dagar 

Premium Vitamin B12 90 kapslar

 • Innehåller spirulina
 • Innehåller metylkobalamin
 • Viktig för veganer/vegetarianer

B-12 90 sugtabletter Citrus

 • Positiv för kroppens nervsystem
 • bidrar till normal homocysteinomsättning
 • Främjar kroppens psykologiska funktion
 • Hjälper bildning av röda blodkroppar
 • Förbättrar immunsystemets funktion
 • Minskar trötthet och utmattning

Vitamin B12, 110 kapslar

 • 1 000 µg vitamin B12
 • Metylkobalamin och adenosylkobalamin
 • Kapsel av pullulan
 • Ingen onödig utfyllnad

Slutsats

Nu har vi visat våra egna och marknadens 5 favoriter. Alla dessa vitamin B12 produkter har många bra egenskaper och fördelar och är perfekta för dig som vill få i dig mer vitamin B12. Det kan vara svårt att välja vad för kosttillskott man ska köpa och vi hoppas att vi har gett dig tips och vägledning vid ditt köp. Gymgrossisten säljer även alla dessa produkter. Om du har några frågor så är det bara att kontakta oss!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen