Vilket är det bästa veganska proteinet?

Inledning

På senare år så har det verkligen skett en stor förändring när det kommer till vad man väljer att stoppa i sig och vilken kost man tycker är godtagbar. Alltfler personer har blivit mer intresserade av och väljer oftare de veganska alternativen till mat, kost och egentligen allt man äter. Häslofördelarna som kommer med en växtbaserad kost har blivit mycket uppmärksammat och fler människor har blivit mer angenäma om vad dem äter för sin egna personliga hälsa men också miljön. Med en vegansk livsstil så har det blivit en central fråga i hur man ska förse sin kropp med tillräckligt mycket protein.

Kan man följa en vegansk livsstil och samtidigt få i sig tillräckliga mängder med protein? Animaliska produkter är långt ifrån den enda proteinkällan som finns och studier har gång på gång visat att de växtbaserade alternativen har många positiva effekter och även fördelar. Syftet med detta inlägg är att förklara varför veganska proteintillskott är en mycket bra proteinkälla, men även visa några produkter just du kan köpa om du vill testa på eller vanligtvis lever en vegansk livsstil.

Varför är veganskt protein bra?

Veganskt protein är ett grymt kosttillskott för dig som har som mål att öka ditt proteinintag och som samtidigt vill följa en fullt vegansk kost och livsstill. Veganskt protein är bra av många olika anledningar. Inledningsvis så innehåller de veganska proteinet helt växtbaserade proteinkällor som exempelvis frön, nötter, tofu, baljväxter och även tempeh. Dessa ämnen förser kroppen med protein men också andra viktig ämne som mineraler, fibrer, antioxidanter och vitaminer. Att ha en balanserad kost där man får i sig vegetabiliska näringsrika ämnen är positivt för ens hälsa såväl som det främjar ens välbefinnande. Flertalet studier visar även på att man kan se tydliga effekter mellan veganskt kost och minskad risk för farliga kroniska sjukdomar som cancer, diabetes typ-2, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Vad det beror på är att veganskt protein innehåller betydligt mindre fet och mer fiberrika ämnen än i jämförelse med de animaliska proteinen.

Förutom att det veganska proteinet är mindre skadligt mot ens hälsa så är det också mycket mer skonsamt mot naturen och miljön. Att välja veganskt protein som ett alternativ till det animaliska proteinet så bidrar man till en minskad växthuseffekt, röjning av skogar och vattenföroreningar bland mycket annat. Samtidigt som du minskar ditt ekologiska fotavtryck så bidrar du till att situationen för många av planetens djur förbättras då den animalistiska trenden på många håll leder till att djur blir misshandlade. Veganskt protein är alltså bättre både för dig själv och för planeten och är ett grymt alternativ för sig som följer en vegansk kost, marknaden har speglat av samtidens trender mycket bra och det finns därför mängder med bra produkter med veganskt protein.

Är veganskt protein bra för muskeltillväxt?

Många har som syfte med sin träning att öka sin muskeltillväxt och använder sig då av protein som kosttillskott för att öka muskeltillväxten. Frågan många ställer sig är då om det går att bygga muskler på veganskt protein, svaret är ja! En vanlig uppfattning är att veganskt protein generellt sätt innehåller lägre nivåer av viktiga aminosyror (EEA) i jämförelse med den protein man får genom att äta animaliska källor. Det har lett till att många tror att det inte är optimalt att använda sig av veganskt protein för att bygga muskler, då det är viktigt att få i sig alla av de nio viktigaste aminosyrorna om man har som mål att öka sin muskeltillväxt. Detta stämmer faktiskt inte, de allra flesta veganska proteinen innehåller faktiskt alla de nödvändiga aminosyrorna för att bygga muskler. Exempel på saker som faktiskt innehåller alla de nio viktigaste aminosyrorna är ärtprotein, hampaprotein, sojaprotein och havreprotein. Däremot kan man, om man vill optimera ökningen av sin muskeltillväxt, tillsammans med det veganska proteinet också äta extra EEA och BCAA för att på så sätt öka kroppens intag av aminosyror.

När ska man ta veganskt protein?

När det kommer till dosering och bruk skiljer sig inte veganskt protein från vanligt protein. Som med alla kosttillskotts produkter så ska man alltid läsa på produktens förpackning för vad som gäller för dosering, hur mycket man ska ta vara dag. Precis som med vanligt protein så ska det veganska proteinet tas under dagen men optimalt sätt direkt efter träningspasset. Då många av marknadens produkter kommer med exotiska och smakrika smaker så kan man göra riktigt goda shakes och smoothies för att göra intaget av proteinet smidigt och enkelt.

Vilket veganskt protein ska du välja?

Det är svårt att veta vilket veganskt protein som du ska köpa. Marknaden är stor och det kan enkelt bli att man känner sig förvirrad när man ska köpa sitt veganska protein. Vi ska därför nu hjälpa dig att ta fram 5 veganska protein som både vi och marknaden tycker är mycket bra.

Gold Standard 100% Plant Vegan Protein 684 g

Detta är det perfekt veganska proteinet för dig som tränar med syfta att öka din muskelmassa och som samtidigt värdesätter underhåll och reperationer av dina muskler. Produkten kommer från märket Optimum nutrition som är ett stort märke som gör produkter av hög kvalitet. Detta veganska protein ligger inom en rimlig prisklass och varje förpackning räcker för 19 doseringar.

 • 24 g protein per servering
 • Främjar muskeltillväxt och -reparation*
 • Källa av Vitamin B12
 • Fri från artificiella färgämnen och aromer 
 • Informed Sport-certifierad
 • 19 doseringar per förpackning

Vegan Protein, 750 g

Det här veganska protein från tillverkaren Weider är en grym produkt för dig som vill ha ett högkvalitativt protein som är 100% veganskt. Produkten innehåller veganska och naturliga ämnen och används av många träningsintresserade och fitnessentusiaster. Den rekommenderade doseringen är 30 gram pulver per 300 ml vatten.

 • Proteinrika ingredienser från växtriket
 • Bidrar till mättnads- och piggkänsla
 • Laktosfri
 • Glutenfri
 • Finns i 6 olika smaker
 • 25 doseringar per förpackning

Vegan Muscle Protein, 1600 g

Detta är ett veganskt protein från Chained Nutrition som är et protein av hög kvalitet. Består av ärtproteinisolat och finns för att möta kroppen proteinbehov. Bör förvaras torrt i en försluten originalförpackning för att hålla högsta kvalitet. Förpackningen är 1600 gram stor och den rekommenderade doseringen är 33 gram pulver med 2,5 deciliter vatten.

 • Högkvalitativt ärtproteinisolat
 • Berikat med BCAA
 • Berikat med tryptofan
 • Lättblandat och gott
 • Efter träning
 • Som mellanmål
 • 50 doseringar per förpackning

Vegan Protein Deluxe, 750 g

Vegan protein deluxe är en riktigt bra produkt som kommer från Swedish supplements och som är grym för dig som vill öka din muskeltillväxt med samtidigt behålla en vegansk kost. Varje doseringen innehåller 20 gram protein vilket är tillräckligt för att förse kroppen med tillräckligt mycket protein och man tar kosttillskottet med en varierad kost. Rekommenderad dosering är 27 gram protein med 2-3 dl vatten, ta 1-3 serveringar per dag beroende på behov.

 • 100 % veganskt protein
 • Med ärtproteinisolat och risprotein
 • Lättlösligt och gott
 • Perfekt till mellanmål och efter träning
 • Ca 20 doseringar per förpackning

Vegan Protein, 900 g

Detta veganska protein är ifrån tillverkaren Womans Best och är ett bra kosttilskott för dig som gott och proteinrikt kosttillskott med syfte att öka och bibehålla din muskelmassa. Detta protein är bra då det inte innehåller något tillsatt socker och som också har lågt fett- och kolhydratvärde. Den rekommenderade doseringen är 30 gram protein med 3 dl vatten, 1-3 serveringar per dag.

 • Veganskt protein
 • Protein från ärtor och ris
 • 21 g protein
 • Utan tillsatt socker
 • Flera underbart goda smaker
 • 30 doseringar per förpackning

Slutsats

Nu har vi visat våra egna och marknadens 5 favoriter. Alla dessa veganska protein produkter har många bra egenskaper och fördelar och är perfekta för dig som vill få ut maximalt ur din träning. Det kan vara svårt att välja vad för veganskt protein man ska köpa och vi hoppas att vi har gett dig tips och vägledning vid ditt köp. Gymgrossisten säljer även alla dessa produkter. Om du har några frågor så är det bara att kontakta oss!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen