Vad är aminosyror? Komplett guide om aminosyror

Inledning

Vad är aminosyror? Ofta så hör man det i kosttillskotts sammanhang. Det är för det är populärt att köpa aminosyror som ett kosttillskott när man gymmar eller allmänt när man tränar hårt.

Det här kommer vara en lång guide där vi täcker de flesta aminosyror. Vi hänvisar till respektive inlägg om varje enskild aminosyra för mer ingående guide.

Lite kort fakta:

  • Det finns totalt 20 olika stycken.
  • 8 av dessa måste tillföras med livsmedel eller kosttillskott.
  • De 8 listade kallas för essentiella aminosyror och är Fenylalanin, Tryptofan, Isoleucin, Metionin, Treonin, Leucin, Lysin och Valin.

Tips: Klicka på länkarna under ”Köp …..”. Då kommer du direkt till hemsidan och aminosyran du är intresserad av.

Vad är aminosyror?

Kroppen är byggd av proteiner och de är till för att bygga upp muskler och reparera de. Protein har också en viktig roll i vårt immunförsvar och hormonella funktioner. Aminosyror hjälper till att bygga upp proteinerna i kroppen. Det finns två olika typer former av aminosyror. EAA och BCAA. Det finns totalt 20 olika aminosyror. EAA är essentiella aminosyror och BCAA är grenade aminosyror.

Vissa av de här aminosyrorna bidrar till uppbyggnaden av muskelprotein medan andra bidrar till uppbyggnaden av protein som finns i enzymer, hår, naglar och hud.

Varför är aminosyror viktigt för träning?

Om man tränar mycket och hårt så kan det bli nödvändigt att ta ett tillskott av aminosyror. Likt proteinpulver kan det vara en bra idé att ta kosttillskott då det dels sparar tid men också betydligt enklare och i vissa fall bättre. Varför man tar aminosyror är främst för att skynda på återhämntningen och motverka att musklerna bryter ner sig.

Det är inte bara styrketränare som kan använda sig det, utan alla kan det då det reparerar alla vävnader. Det finns som sagt alla typer av aminosyror, de som hjälper för muskeltillväxt, viktnedgång och allmän bättre prestation vid träning. Det är därför aminosyror är så populärt bland de som tränar.

Vad är BCAA?

Vad är BCAA, även kallad grenade aminosyror (branched chain amino acids). BCAA är samlingsnamnet för aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Alla de tre är ingridienser till BCAA. Som sagt så är BCAA nödvändiga för att bygga upp muskler efter ett hårt träningspass. Genom att ta BCAA kosttillskott så snabbar man på återhämtningen och muskeluppbyggnaden. Det går snabbare för att BCAA går rakt ut i blodet.

Hur tar man BCAA?

Man tar BCAA som pulver eller kapslar. Det ger bäst effekt om man tar det på fastande mage. Man kan ta det på morgonen eller före/efter ett träningspass. Om du köper BCAA i pulverformat så blandas det med vatten.

Köp BCAA


Vad är EAA?

EAA står för essentiella aminosyror (essential amino acids). Man kan endast få de ifrån kosttillskott eller mat då kroppen inte kan producera de själva. Oftast så räcker en vanlig kost, men EAA är viktigt när man korrigerar sitt intag av fett, protein eller kolhydrater. När man tex deffar så äter man mindre mat och då kan det vara viktigt att få i sig tillräckligt med EAA. Läs mer om vad är EAA – Komplett guide om EAA.

Hur tar man EAA?

EAA kan tas närsomhelt på dygnet. Du kan ta det innan, under eller efter träningspasset. Du kan även ta det på vilodagar.

Köp EAA


Vad är Beta-alanin?

Beta-alanin är en aminosyra som kan hjälpa dig med uthålligheten så att du kan träna hårdare när du väl tränar. I våra muskler så finns ett ämne som heter karnosin. Karosinet är det som dämpar mjölksyran och ser till att vi har rätt pH-balans för det maximala muskelarbetet. Beta-alaning gör att karosin nivåerna är stabila. Om man tränar regelbundet och tar beta-alenin så kommer ansamlingarna av mjölksyra i musklerna att minska.

Hur tar man Beta-alanin?

Man kan ta beta-alanin i både pulver och kapselformat. Det bästa om du tränar regelbundet är att ta det dagligen. Kom ihåg att inte ta för mycket då det kan vara skadligt. Det kan tas närsomhelst under dagen.

Köp Beta-alanin


Vad är L-arginin?

L-arginin gör att blodkärlen vidgas och ger en ökad blodtillströmning till musklerna. Det görs genom att den får kroppen att behålla kväveoxid. Effekten blir att man får längre och bättre pump samt att syreförsörjningen till musklerna ökar markant.

Hur tar man L-arginin?

L-arginin finns både i pulver och kapselformat.

Köp L-arginin


Vad är Taurin?

Taurin är en aminosyra som finns naturligt i kroppen. Taurin är viktig för musklerna, ögonen och hjärnan. Den är också viktig för regleringen av ens hjärtrytm. Om ni har druckigt energidryck så känner ni säkert igen taurin. Taurin hjälper dig att förbättra fettomsättningen, hjärtfunktionen och insulinhanteringen. Den kan också hjälpa att förbättra muskelåterhämningen efter träningen och minska ångest och depression.

Hur tar man Taurin?

Taurin tar man både i pulver och kapselformat. Det finns även i många energidrycker.

Köp Taurin


Vad är L-glutamin?

L-glutamin är en icke essentiell aminosyra och är även känd som engelska glutamine. Det är en aminosyra som våra muskler berstår till störst del av. Den tas oftast i perioder av hårdare träning och vid diet. När kroppen utsätts för hård träning, sjukdom, bantning och infektioner så kan inte kroppen producera det behov som behövs och därför så behövs det kosttillskott för att inte få brist på L-glutamin.

Aminosyran L-glutamin bygger upp muskelfibrer efter träning och binder även vatten. Det kan ge en känsla av att musklerna är kraftigare samt fylligare.

Hur tar man L-glutamin?

Man kan ta L-glutamin både i pulver och kapselformat. Det är oftast rekommenderat att ta L-glutamin utspritt över dagen. Om du tränar så kan du ta det efter passet.

Köp L-glutamin


Vad är L-karnitin?

L-karnitin är en essentiell aminosyra som stimulerar kroppens ämnesomsättning. Den påskyndar även återhämtningen. Aminosyran har en viktig funktion och det är att producera energi. En hög energiförbrukning leder till en högre ämnesomsättning. Om man önskar öka fettförbränningen på ett effektift och högkvalitativt sätt så rekommenderas ett dagligt intag av L-karnitin.

Karnitinet transporterar fettceller till mitokondrierna, en organell som spelar en viktig roll i ämnesomsättningen. Det är här vår energi skapas och är därmed också en central del av fettförbränningen.

Hur tar man L-karnitin?

Det kan tas i både pulver och kapselformat. Det är skillnad på vilket karnitin du köper, så kom ihåg att läsa noga och inte överskriva den rekommenderade dosen.

Köp L-karnitin

1 reaktion på ”Vad är aminosyror? Komplett guide om aminosyror”

  1. Pingback: Vad är EAA? - Komplett guide om EAA och effekterna - Jämför Kosttillskott

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen